Dienstbaarheid

green branch bamboo on zen basalt stones with dew, beautiful spa background, closeup

In dienstbaarheid doe je onbevooroordeeld iets voor een ander. In eerste instantie is dienstbaarheid dus puur op iemand anders gericht. Op een hoger niveau – of dieper bewustzijnsniveau – wordt deze deugd ook aangewend om inzicht te verwerven, jezelf beter te leren kennen en het filter van je ziel op te schonen. In die zin heeft dienstbaarheid een reinigende functie. Om dienstbaarheid te leren kennen is discipline, al dan niet opgelegd, belangrijk. In het dienen kom je vaak weerstanden tegen. Zo leer je bijvoorbeeld over irritaties heen te stappen. Door jezelf een spiegel voor te houden, kun je zien waar die vandaan komen.

Discipline en hulpvaardigheid zijn twee belangrijke pijlers van de dienstbaarheid. Wanneer iemand daar te zwaar op leunt, kan dienstbaarheid doorslaan naar slaafsheid. Het helpt om in zulke gevallen uit te zoeken hoever je verantwoordelijkheid draagt. Kun je delegeren, wie is er bij gebaat en wat gebeurt er als je het niet doet? Het is essentieel dat je er van overtuigd blijft dat je dienstbaarheid bijdraagt aan je persoonlijke ontwikkeling. Wanneer je dienstbaarheid bewust toepast kan er veel liefde uit voortkomen. Maar dat is geen automatisme. (uit: De 9 deugden voor je werk. Marjan van Lier. 2000)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>