Dankbaarheid II

Veel mensen zijn trots op hun eigen prestaties, die van hun kinderen of het bedrijf waar zij voor werken. De politicoloog Bob de Ruiter schreef naar aanleiding van David Brooks column over dankbaarheid, dat we de tegenovergestelde emotie van dankbaarheid, trots, zouden moeten ontleden. In onze huidige maatschappij is trots iets waar we graag prat op gaan. Maar we vergeten dat het in feite een negatieve emotie is. Volgens de Ruiter kunnen we leren van de oude Romeinen: Als een Romeinse schrijver een mooi gedicht had geschreven, zei hij: ‘Ja, Genius is langs gekomen.’ En hij was blij en dankbaar voor de inspiratie die was komen aanwaaien. Zulke bescheidenheid zou iedereen sieren. In de praktijk is het nog niet zo eenvoudig daarnaar te leven, maar de eerste stap kunnen we allemaal zetten en wel nu: het woord ‘trots’ schrappen en in plaats daarvan ‘dankbaarheid’ bezigen. Een focus op dankbaarheid suggereert een wereld waarin inspanningen, intenties en de ander belangrijker zijn dan de (eigen) talenten en resultaten. Stel je zo’n wereld eens voor! aldus de Ruiter.

1 reactie

  1. Evelien   •  

    als moeder van jonge kinderen neem ik soms het woord trots in de mond en dat voelt dan nooit helemaal goed…en nu zie ik in waarom niet..dankjewel voor deze blog !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>