Voor mensen die (nog) vlees eten

De verhitte discussies over dierenwelzijn en de bezorgdheid over de uitstoot van CO2 ten gevolge van de veeteelt wordt uitgebreid gevoerd op social media. Ik volg het niet allemaal, want er zijn veel ‘welles en nietes’ argumenten waarbij betrokkenheid vaak overslaat naar verzuring. Eigenlijk is er maar een juist antwoord op het ongemak en het onrustige gevoel: je verantwoordelijkheid nemen en geen vlees meer eten. Nu is dat over het algemeen geen verstandige keuze. Jouw lichaam, spiermassa, je energie, alles is gewend aan de opname van vlees en het lijkt me niet goed voor je gezondheid als je daar radicaal mee stopt.

De gewoonte om af en toe een dag vegetarisch te eten en geen vlees te nuttigen stemt veel mensen tot tevredenheid. Ook kan de ‘diervriendelijke’ slager een uitkomst zijn om het geweten te sussen. Zo nemen de flexitariërs in aantal toe. Zelf eet ik al 40 jaar geen vlees meer en heel zelden een stukje vis als het echt niet anders kan. Daarom wil ik graag mijn ervaring met jullie delen. Nadat ik een documentaire had gezien over de bio-industrie heb ik het eten van dieren langzaam afgebouwd. En eigenlijk is dat heel vanzelfsprekend gegaan. Het niet meer eten van zoogdieren was mijn eerste aandachtspunt. Zij staan het dichts bij ons, dus wanneer je er goed over nadenkt is zo’n keus makkelijk gemaakt. Daarmee was ik ook meteen van het dilemma af om biggetjes, lammetjes en kalveren te eten.

Een volgende stap was het pluimvee en gevogelte, zoals kippen, kalkoenen, kwartels, ganzen, kikkerbilletjes en eend. Veel van deze dieren worden vaak als feestdis ingezet en als dagelijkse kost zijn ze te bewerkelijk. Schilde ook weer een hoop keuze-gedoe. En als laatste heb ik de vissen laten zwemmen. En ik vind koken nog steeds heel leuk en eten nog veel lekkerder, zonder dat ik een macromalloot ben geworden.

Wanneer je ook graag zulke stappen wilt zetten heb ik nog een paar tips voor je:

Kies je regelmatig voor een vegetarisch menu denk dan bij het voorbereiden van je menu aan gerechten uit verschillende landen. Dus wil je een keer Libanees, Marokkaans of Turks koken dan kun je couscous of pilav als basis nemen. Voor Indiaas of Chinees is rijst altijd lekker en wil je Zuid-Amerikaans koken dan zet je tortilla’s, taco’s of quinoa in. En met een avond Italiaanse pasta op je bord is ook niets mis. Zo heb je al gauw een week gevuld met allerlei vegetarische gerechten en wordt vlees eten steeds meer een uitzondering dan gewoonte.

Een andere manier om jouw bewustzijn te vergroten is om een week veganistisch te eten. Dus geen dieren maar ook geen producten die van dieren afkomstig zijn. Zo krijg je niet alleen inzicht in de grote verscheidenheid van dierlijke producten, maar word je ook uitgedaagd om te experimenteren met wat je allemaal zonder dieren kunt eten.

 

2 reacties

  1. Mylene Siegers   •  

    Leuke blog Marjan! En leuke bijdrage over wel, geen, minder vlees. Vooral de bewuste keuze maken is belangrijk, wat je ook kiest. Helemaal mee eens!

    • Marjan van Lier   •     Author

      Dank je wel, Mylene. Ben jij een vleeseter of herken je je in het vegaleven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>