Vier uitingsvormen van stress

Van stress wordt weleens gezegd dat die de zwakke schakels in onszelf blootlegt. De een krijgt er maagklachten van, de ander hoofdpijn en een derde last van slapeloosheid. Stress kan zich echter ook op andere niveau’s manifesteren. De vier niveau’s waarop stress tot uiting kan komen zijn: gedragsmatig, emotioneel, fysiek en mentaal. Ik geef je hier een korte opsomming van de signalen waarmee je de invloed van stress op elk van de vier gebieden leert herkennen. Het is belangrijk dat dit vroegtijdig gebeurt, zodat je klachten niet in problemen veranderen.

Gedragsmatig: Door stress verandert de manier waarop je met jouw werk omgaat. Je wordt chaotisch, vergeet afspraken, krijgt ongelukjes, jouw bureau verandert in een chaos en langzaam verlies je de greep op je werkend bestaan. Andere signalen zijn (meer) roken, alcohol drinken of eten. Je trekt je terug uit ondersteunende relaties, maakt meer ongelukjes en je gaat over het algemeen slechter voor jezelf zorgen.

Emotioneel: Een andere uiting van stress is dat je opeens bijzonder emotioneel reageert op de dingen die er om je heen gebeuren. Zonder een duidelijke aanleiding krijg je een huilbui of woedeaanval, word je agressief of wantrouwend. Je raakt sneller geïrriteerd en houd je meer afzijdig. Ook neemt je zelfrespect en -vertrouwen af en voel je je snel bedreigd. De normale pieken en dalen maken plaats voor een aanhoudende depressie.

Fysiek: De fysieke symptomen van stress zijn goed gedocumenteerd. Overtollige suikers en vetzuren die onder invloed van stress in ons lichaam terechtkomen, kunnen op den duur schade veroorzaken. Dit kan leiden tot pijn in je nek, aan schouders en onderrug, indigestie, hyperventilatie en hart- en vaatziekten. Daarnaast krijg je eerder last van hoofdpijn en misselijkheid en klachten zoals griep of ontstekingen verdwijnen minder snel dan normaal.

Mentaal: Sommigen merken de gevolgen van stress vooral op het mentale vlak. Je kunt niet meer helder denken, krijgt last van dwangmatige gedachten, maakt meer vergissingen en slaapt ‘s nachts slechter. Je vermogen om de zaken op een intuïtieve manier op te lossen neemt af: je kunt je niet lang meer concentreren, overziet je leven niet meer en neemt alleen nog korte-termijnbeslissingen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>