Vergeten en vergeven

vergeven

Zelf kan ik soms in een diep donker gat in mijn hart nog iemand, een situatie of mijzelf terugvinden waar ik onprettige gevoelens van krijg. Een beetje haat, een schampschot schaamte, of een heleboel kwaadheid. Er is mij onrecht aangedaan, ik heb iemand anders gekwetst of mijn gevoelens zijn danig op de proef gesteld.

Het heeft geen zin daarmee te blijven lopen. A. Ik doe mezelf te kort. B. Het bederft onbewust mijn stemming. C. Ik sluit mensen en situaties buiten. D. Met verwijten houd ik mijzelf gevangen.

Vroeger liep ik er met een grote boog omheen. Nu probeer ik de ander en/of mijzelf te vergeven. Want zolang ik niet vergeef, zolang kan ik ook niet vergeten. En het lucht ontzettend op. Mijn hart wordt lichter en mijn geest rustiger.

Rituelen:

Er zijn situaties waarbij ‘vergeven en vergeten’ niet zo maar op te lossen zijn. Het zit vast geklonken aan je persoonlijkheid en het is moeilijk jezelf te zijn zonder de schaamte, de pijn of jouw kwaadheid. Dan is het tijd voor een andere oplossing. Hiervoor kun je een ritueel inzetten. Zelf ben ik er dol op en het is bijzonder effectief. Voor een ritueel heb je de volgende dingen nodig. Allereerst een plan: hoe wil je jouw boosheid, woede, teleurstelling etc. in een ritueel vorm geven? Hoe kun je jouw negatieve gevoelens omzetten in iets creatiefs? Denk daarbij aan een tekening, schilderij, brief, een bloemstuk of iets anders creatiefs. Soms maak ik dingen, andere keren gebruik ik mijn pen. Bedenk dat een ritueel voorbereiding kost. Je doet dat niet in een achternamiddag. Zeker als je het voor het eerst doet. Neem er vooral de tijd voor. Je gaat immers een deel van je persoonlijkheid loslaten. Als je eenmaal je creativiteit hebt ingezet, kun je gaan bedenken hoe je dit werkstuk wilt vernietigen. Hier heb je een van de vier elementen voor nodig. Je kunt het verbranden, in stromend water gooien, begraven of met de wind meegeven. Ik houd zelf altijd van een vuurtje stoken. Zo geef ik mijn negatieve gevoelens aan vuur en lucht. En je zal zien: het lucht op, situaties veranderen en je wordt een ander mens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>