Zelfreflectie

IMG_0528

 

Wie ben je en wat doe je?

Regelmatig terug kijken en beoordelen wat je hebt gedaan of wat er is gebeurd helpt je lichter door het leven te gaan. Het leven heeft je veel te bieden: Ups en downs kom je altijd tegen net als mogelijkheden en onmogelijkheden. Ook mensen die je verder helpen in je ontwikkeling zullen je pad kruisen evenals mensen die je tegenwerken. Die negatieve kanten kunnen leiden tot blokkades die verdrietig of boos maken, frustreren of je daardoor juist tot daden aanzetten.

Al die positieve en negatieve ervaringen kunnen je lekker bezighouden. Om die zoveel mogelijk uit de weg te ruimen is het toepassen van zelfreflectie een probaat middel. Niet alleen zorgt het voor bewustwording, zelfinzicht en groei, het leert je ook veel over jouw angsten en drijfveren en stimuleert je verantwoordelijkheid te nemen voor je handelen.

Probeer het eens: iedere avond in bed even de dag doornemen en je afvragen wat je beter had kunnen doen, wat anders had gekund en wat je voor je eigen bestwil of die van de ander had kunnen laten. Zo vergroot je niet alleen je zelfinzicht maar ga je ook meer ontspannen slapen. Je hoeft er immers niet meer van wakker te liggen. De spanning in je hoofd heb je tot rust gebracht zoals de yogi afstand neemt door zijn ogen te sluiten en zijn aandacht naar binnen te richten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>