De zes basisbehoeften van de mens

Regelmatig kom ik een lijstje tegen met de 6 basisbehoeften van de mens. De ene keer lees ik dat ze afkomstig zijn van Anthony Robbins, de andere keer dat de Antroposofen er mee werken. Hoe het ook is, ze zijn belangrijk genoeg om ze hier nog een keer wat aandacht te geven. Deze behoeften zijn bij ieder mens aanwezig en de ene keer zijn ze wat prominenter aanwezig dan de andere keer, maar ze zijn de basis van je handelen, emoties en gevoel van gelukkig zijn.

  • Behoefte aan veiligheid Ieder mens zal altijd en overal veiligheid willen ervaren en in bepaalde mate zekerheid verkiezen boven een onzekere situatie, tijd of toekomst.
  • Behoefte aan diversiteit Stel dat het leven altijd zo veilig is dat er niets gebeurt om je te verrassen, blij te maken of je emoties in algemene zin op te schudden. Juist de afwisseling maakt het leven interessant.
  • Behoefte aan groei Het leven is een grote vooruitgang. Alles is altijd in ontwikkeling en als het goed is blijven we nieuwsgierig op zowel geestelijk, relationeel en emotioneel gebied. En dat we ons in ons werk niet zouden kunnen ontplooien is ook ondenkbaar.
  • Behoefte om belangrijk of waardevol te zijn We willen allemaal gezien worden, belangrijk gevonden worden of weten dat we er als mens toe doen. Niet op een toneel of altijd de aandacht op je gericht. Maar subtiel kan deze behoefte zelfs beter gevoed worden.
  • Behoefte aan liefde en verbondenheid Wat is mooier dan je verbonden te weten met die ene persoon, die veilige groep, die warme familie.
  • Behoefte aan contributie De behoefte aan geven en delen kan op een dieper niveau de vorige vijf basisbehoeften bevredigen.

Probeer eens voor jezelf uit te vinden welke behoeften de boventoon voeren en met welke behoeften je afhankelijk bent van anderen. Een mooie manier om inzicht te krijgen en je persoonlijkheid aan te scherpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>